engelsizkutuphane@istanbul.edu.tr 90 212 440 00 00/12254

Biz kimiz

2012 yılında açıldığında donanım bakımından ağırlıklı olarak görme engellilere hitap edecek şekilde hizmet vermekte olan Engelsiz Bilgi Merkezi’nin kapsadığı alan, 27 Haziran 2013 tarihinde Fas’ın Marakeş kentinde kabul edilen ve 30 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe giren “Marakeş Anlaşması”yla genişletilmiştir.

“Marakeş Anlaşması: Kör, Görme Engelli veya Başka Bir Nedenle Basılı Materyal Okuma Engelli Kişilerin Yayımlanmış Eserlere Erişiminin Kolaylaştırılmasına” dair anlaşma olup, bu anlaşma Ülkemizde de 20 Mart 2021 tarih ve 31429 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak kabul görmüş ve yürürlüğe girmiştir. Anlaşmaya bugüne kadar 79 ülke taraf olmuştur.

Bu anlaşma; ayrımcılık yapmama, fırsat eşitliği, erişilebilirlik ve topluma etkin katılım ilkeleri doğrultusunda görme ya da başka bir engeli nedeniyle basılı materyalleri okuyamayan kişilerin bu kaynaklara erişimini kolaylaştırmayı, bu eserlerin erişilebilir formatlarda düzenlenmesi ve dolaşımını sağlamayı hedeflemektedir.

Bu çerçevede İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezi’nde, görme, okuma veya başka bir engeli nedeniyle basılı materyalleri okuyamayan öncelikle Üniversitemiz öğrencilerine, akademisyenlere, personele ve Türkiye çapında başvuran tüm engellilere eğitim materyalleri veya istenilen herhangi bir materyal uygun formatlara getirilerek bu kişilerle buluşmaları sağlanmaktadır.